Overwinterende vlinders in kerkuilenkasten

 

Sommige vlinders overwinteren als vlinder.
Ze zoeken dan een donkere koele plek zoals schuurtjes, zolders, holle bomen, spleten in muren, etc. Maar ook kerkuilenkasten.
Elk jaar, ongeveer vanaf augustus, vinden wij overwinterende vlinders in de kerkuilenkasten. Ze hangen vaak aan het plafond van de kast. Het zijn enkele dagvlindersoorten als de dagpauwoog en de kleine vos, maar ook het roestje of roestvlekvlinder, komt voor en dat is een nachtvlinder.

 

 

                                Enkele overwinterende vlinders in een kerkuilenkast.                                 Het zijn drie dagpauwogen en twee kleine vossen.

 

overwinterende vlinders in kuk
overw. vlinders+roestje in kuk De dagpauwoog (Inachis io) en de kleine vos (Aglais urticae) zoeken, afhankelijk van de weersomstandigheden, al vanaf eind juli tot begin oktober een plaats om te overwinteren. 
Nadat ze overwinterd hebben, vliegen ze weer vanaf maart-mei
.
Het roestje (Scoliopteryx libatrix) is een nachtvlinder, van de familie van de noctuidae oftewel: de uilen (grappig he?)
De vlinders van de tweede generatie, van de late zomer, zoeken in de herfst een plaats om te overwinteren.
Vaak ook met vele exemplaren bij elkaar.
In het voorjaar vliegen ze weer uit.
In de kerkuilenkast hebben ze een beschutte ruimte gevonden die uitermate geschikt is om te overwinteren.

Hier nog enkele overwinterende vlinders in het zelfde kast, een roestje (de kleine oranje vlinder) nog een dagpauwoog en twee kleine vossen.
In totaal: 5 dagpauwogen, 4 kleine vossen en één roestje zaten in de kast.

kleine vos op sedum dagpauwoog op plank flevoland
De kleine vos in pracht en praal, nectar zuigend uit sedum.  Hier laat de dagpauwoog haar prachtige kleuren zien, terwijl ze zont.

Het is wel leuk dat onze kerkuilenkasten in wezen een bijdrage leveren tot het beschermen van de inheemse vlinders.

Allan Liosi  (Stichting Kerkuilenwerkgroep Flevoland)                                                     Almere, 03.01.2005